Artist Wiki - all about artists


Jinbara
Jinbara pictures
Jinbara biography
Jinbara songs
Jinbara albums

Jinbara is tagged as: under 2000 listeners, rock, malaysia, amy winehouse, malay

Jinbara (duhulunya dikenali sebagai Tropika) merupakan kugiran rock yang berasal dari Malaysia. Ia mempunyai anggota seramai 5 orang yang kesemuanya adalah lelaki.
Jinbara membuat kemunculan pertama mereka menerusi album pertama mereka yang dikeluarkan pada tahun 2001 dengan judul Pui-Aiya-Hoi. Dua tahun berikutnya, iaitu pada tahun 2003, mereka keluar lagi dengan album kedua, Shing Kuang dan diikuti oleh album Suatu Evolusi pada tahun 2005. Suatu Evolusi adalah kali terakhir penyanyi asal mereka, Yabang berada di dalam kugiran ini sebelum digantikan oleh Tiar.
Album Patah Pusing (2007) oleh Jinbara edaran Warner Music mengukuhkan lagi nama Jinbara di ingatan khalayak kerana single pertama mereka, Farhana “(Puteri Bumi Kenyalang)” yang pada ketika itu kerap diputarkan di radio.
Album Patah Pusing memuatkan lagu “Resah”, “Farhana (Puteri Bumi Kenyalang)”, “Patah Pusing”, “Nilai Cinta”, “Jerangkung Bernyawa” dan banyak lagi. Ia diterbitkan oleh Andi Rahman dengan Jinbara sendiri selaku penolong penerbit, album ini menjadikan persembahan pada setiap karya begitu bersahaja dan menambat jiwa. Bermula dengan lagu Farhana yang berada di trek pertama ke lagu Resah karya penuh Andi Rahman yang begitu emosi, P...
Read More About Jinbara Biography...

Send Jinbara ringtones to your cell

Top 10 Jinbara Songs
Farhana
Kasihnya Laila
Patri
Cinta Pantai Merdeka
Cinta Semalam
Haluan Yang Hilang
Jerangkung Bernyawa
Patah Pusing
Farhana (Puteri Bumi Kenyalang)
Resah
More Jinbara Songs
Top 10 Jinbara Albums
Patah Pusing
More Jinbara Albums
Similar Artists
XPDCXPDC
IklimIklim
Ahli FiqirAhli Fiqir
HattanHattan
RahmatRahmat
Def Gab CDef Gab C
MawiMawi
soul seven;kim wilson / jeffrey wright;bill sims, jr. / g-funk / master.p / aicelle santos / gretchen barreto / soldiers of fortune / spectrals / grupo salvaje / congotronics vs rockers
Copyright © ArtistWiki.com 2009 - 2022 - All Rights Reserved 0.004 - privacy policies | contact